Rögzített, fix fogpótlás vagy kivehető fogsor

Mi a különbség, milyen előnyeik és hátrányaik vannak a rögzített, fix fogsornak és a kivehető fogsornak? Milyen rögzítése van a Mestermű Fogsornak?

Egy fogatlan páciens fogpótlását valamilyen módon rögzíteni kell. A rögzítés lehet a páciens számára oldhatatlan (rögzített, fix fogpótlás) és oldható (kivehető fogpótlás).

A fogatlan ember rögzített, fix fogsorát implantátumra csavarozzák.

Egy rögzített, fix fogpótlás viselés szempontjából vitathatatlanul kényelmesebb, mint a kivehető, csak éppen higiéniai szempontból hátrányos.

A rögzített, fix fogpótlás kritikus pontja a fogínnyel érintkező terület tisztán tartása. Ez fokozottan igaz a rögzített teljes fogsorra, mivel a leépült csont pótlása miatt nagy felületen takarja le a fogsor a fogínyt.
A rögzített fogsor és a fogíny között megtelepedhetnek mikroorganizmusok, amik krónikus gyulladást és kellemetlen leheletet okozhatnak. A szájszagot a rögzített fogsor viselője nem érzi, csak a környezete.
A rögzített fogsort a fogorvosok félévente javasolják lecsavarozni és professzionálisan megtisztítani, amely ha meg is történik ennyi időnként, nyilvánvalóan kevés ahhoz, hogy a higiénia fennmaradjon.

A fogíny és a fogsor napi tisztíthatóságát csak az oldható rögzítés biztosítja.

Erre három megoldás kínálkozik: az implantátumos, vákuumos vagy ragasztós rögzítés. Az implantátumos rögzítés esetében a fogsort az implantátumhoz nem csavar, hanem patent rögzíti, ami a fogsor biztos tartását, mégis könnyű eltávolíthatóságát biztosítja.

A fogsor ragasztóval történő helybentartása nem egy kényelmes megoldás. A vákuumos rögzítés egyetlen hátránya, hogy a vákuum elérése érdekében a fogsor kiterjesztése nagyobb az implantátummal való rögzítésnél. Ez különösen erősen hányingeres páciensnél jelenthet hátrányt.
A rögzített, fix fogsorral szemben a kivehető fogsor további előnye, hogy a fogpótlás esetleges javítása egyszerű, gyors, olcsó.

A Mestermű Fogsor vákuummal rögzített, de igény esetén megoldható patenttel rögzített változatban is. Mindkét változat stabil tartást biztosít, ugyanakkor könnyen kivehető és tisztítható minden nap, így a száj higiénikus marad.