Esztétika a fogászatban

Egy ember arcáról alkotott benyomásunkat a fogak is jelentősen befolyásolják.

Az esztétika éppolyan fontos, mint a funkció. Az arc eredeti kinézetének visszaállítása fontosabb, mint a társadalom által ideálisnak vélt “Hollywoodi mosoly” elkészítése.

A természetes fogazatnál megfigyelhető, hogy a fogak formája, állása, mérete, színe és az arc között szoros összefüggés tapasztalható, ami az arc harmóniáját adja. Egy arc attól szép, hogy ez a harmónia megvan benne. Amennyiben a fogak nem tükrözik vissza az arc jellegzetességeit, a harmónia megszűnik.

Páciensünk korábbi műfogsora nem követte arcának jellegzetességét, orrának, szájának formáját.

Arcunk nem tükörszimmetrikus, az eredeti fogazat sem. A természetes fogazat nem egyszínű, a középső fogaink világosabbak, az oldalsók sötétebbek. Az egészséges fogak fehérítése szintén műviségre engednek következtetni, elterelik a figyelmet az arc szépségéről.

A fogaknak nem önmagukra, hanem az arc szépségére kell felhívni a figyelmet.

Nagyon sok műfogsornál látható ez a szembetűnő hiba, a túlzott szabályosság. A feltűnő színű, szabályos, egyforma és főleg az archoz nem illő fogak az arc szépségéről vonják el a figyelmet.

Ezért nagyon fontos egy fogpótlás elkészítésénél, hogy a végeredmény természetes hatást keltsen.

Miközben senkinek nem jutna eszébe autójára pl. egy más típusú autó ajtaját felszereltetni, a páciensek gyakran az arcukhoz nem illő fogakat viselnek.

A természetes mosolynál a felső fogak az alsó ajakig érnek, nincs rés az ajak és a fogak között, ezért mosolygáskor az alsó fogak nem látszanak. A fogazat természetesen illeszkedik az arc és az orr karakteréhez.

A Mestermű Fogsornál az értéket az arc harmóniája, fiatalítása jelenti, az eredetihez, a természeteshez való visszatérés, a „műfogsor hatás” elkerülése.

 

Az analóg mosolytervezés, egyedi esztétikai tervezés során figyelembe vesszük az arc jellegzetességeit, egyedi karakterisztikáját, ezáltal természetes, a páciens arcához leginkább illeszkedő műfogsort készítünk.

A Mestermű Fogsor esztétikai tervezésének és egyedi kivitelezésének köszönhetően az arc hosszabb és keskenyebb lesz, az állcsúcs hátrébb kerül, a szájszöglet nem konyul le, a szemek jobban kinyílnak.

Célunk a “de szép fogaid vannak” helyett a “de jól nézel ki” elérése.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!