A “hollywoodi mosoly” titka

1911-ben Montrealban William Hunter londoni orvos közzétette a gócfertőzésről kialakított tapasztalatait, mely szerint egy gyulladásos góc (például egy elgennyesedett foggyökér) általános kórfolyamatok forrása lehet, halált is okozhat. Nyilatkozatát az újságok szétkürtölték.

A következménye az lett, hogy mindenféle betegség okának, amit nem tudtak gyógyítani, a fogakat kiáltották ki. Aki kicsit is adott az egészségére, gyorsan kihúzatta fogait, nehogy a fogak miatt életével kelljen fizetnie. De az orvosokat is sikerült “megfertőzni”. Szinte mindegy volt, hogy a beteg fejfájásra vagy éppen hasfájásra panaszkodott, a fogak kihúzását rendelték el. A tömeghisztéria következtében Amerikában öregek és fiatalok váltak rövid idő alatt fogatlanná.

Ebben az időben a fogsorok helyben tartásáról rugók és gumiszívók gondoskodtak, azokkal étkezni nem lehetett. A fogsorkészítés a hirtelen fellépő hatalmas igény miatt rohamos fejlődésen ment át. A megoldást a húszas évekre kidolgozott egyéni mozgásokat figyelembe vevő fogsorkészítési módszer hozta. Ennek eredménye az igen munkaigényes és nagyon drága, ám rágásra alkalmas fogsor volt.

A fogsorba porcelánból készített hófehér fogakat helyeztek. A hollywoodi-mosolynak mindössze annyi köze volt az egészséghez, hogy viselője már mindent megtett egészsége érdekében, azaz kihúzatta a fogait. A vakítóan fehér fogak pusztán a pénztárcáról szóltak, hiszen a fogsorkészítést csak kevesen engedhették meg maguknak.

A konfekcionált fogsorkészítés bevezetése tette lehetővé a hatvanas évek óta, a fogsor készítését elérhető áron. Innentől a hófehér fogak már csak a fogatlanságot hírdetik, a gazdagságot nem.

A fogatlanság nem szégyen, de nem is dicsőség.

Az egészséges fogak fehérítése szintén műviségre engednek következtetni, elterelik a figyelmet az arc szépségéről.
A vakítóan fehér celebmosoly már egyáltalában nem szól sem az egészségről, sem a gazdagságról.

A természetes fogak nem hófehérek. A hófehér fogak önmagukra és nem az arc szépségére hívják fel a figyelmet, műviségről árulkodnak.
Amennyiben valakinek a fogai hamisnak tűnnek, tudat alatt az ember is hamisnak tűnik.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!